';

Ciasteczka owsiane – dziecinnie prosty przepis

Dziś prezentujemy dziecinnie prosty przepis od naszej trenerki i specjalistki od spraw żywienia Marty Piechny, a także jej córeczki. Pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane zrobią nawet dzieci, a najlepiej, jak będą je robić wspólnie z rodzicami.

Gotujecie ze swoimi pociechami? Pomagają Wam w kuchni?

Jeśli tak – to jest to idealny przepis na fajną przygodę w kuchni.

Błyskawiczne ciasteczka owsiane – przepis:

Składniki na około 12 sztuk:

  • 2 dojrzałe banany
  • 2/3 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki suszonej rodzynek (może być żurawina, śliwka, morela)
  • 1 łyżka kakao

Wykonanie:

  • Piekarnik nastawić na 180*C z termoobiegiem. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia
  • Rodzynki zalać niewielką ilością wrzątku, pozostawić na 10 min, odsączyć z wody i posiekać. Banany obrać i rozgnieść widelcem na papkę.
  • Płatki owsiane rozdrobnić w malakserze (nie na całkowity pył), wymieszać w misce z bananem, kakao, rodzynkami i wiórkami kokosowymi.
  • Dłonie zwilżyć wodą, następnie nabierać niewielką ilość ciasta, formować kulki i spłaszczać delikatnie na blaszce tworząc kształt ciastka.
  • Piec ok. 12-15 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Ciasteczka pakujemy do pojemnika i będą świetną słodką przekąską w pracy lub w szkole 🙂

SMACZNEGO!!!
Marta Piechna – trener i specjalista ds. żywienia w Akademii Holistycznej

Wartości odżywcze w 1 ciastku:

1 ciastko = 60 kcal

B: 1,1 g T: 1,1 g W: 12,2 g

Zapraszamy każdego, kto chciałby skorzystać z porad w sprawie diety i żywienia.
Tutaj więcej informacji: >>DIETETYK SKARŻYSKO-KAMIENNA<<

AH