';

Muffinki z kaszą manną – Gotuj z Martą, smakuj z Akademią!

muffinki kasza manna

Dziś Marta ma dla Was przepis na muffinki z kaszą manną, które są idealne do porannej kawki lub popołudniowej herbatki.

I od razu informacja ważna dla sceptyków – kasza manna jest w ogóle niewyczuwalna!

Muffinki z kaszy manny

Składniki na 11 sztuk:

  • 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej
  • ¼ szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • ½ szklanki mleka
  • 1 jabłko
  • 2 łyżki miodu
  • ¼ szklanki oleju kokosowego lub rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • ulubione owoce (borówka, jabłko, gruszka, ananas)

Zanim zaczniesz:

  • Przesyp kaszę do miski i zalej mlekiem, odstaw na 20 minut (etap namaczania kaszy mlekiem jest bardzo istotny, dlatego nie omijaj go)
  • Obierz jabłko i zetrzyj na grubych oczkach tarki.
  • Nastaw piekarnik na 180 °C z termoobiegiem.

Wykonanie:

  • Do namoczonej kaszy dodaj pozostałe składniki i wymieszaj dokładnie za pomocą łyżki.
  • Przełóż ciasto do przygotowanych foremek i nakładaj do ¾ ich wysokości.
  • Pokrojone owoce lub w całości w przypadku borówek powkładaj (ok. 3-4 sztuk) do masy i delikatnie wciśnij.
  • Piecz babeczki 20 min na środkowym poziomie piekarnika, kontrolując stopień zrumienienia.

Wartości odżywcze w 1 porcji:

  • 1 porcja (ok. 60 g) = 145 kcal
  • Białka: 3 g, tłuszcze: 5,6 g, węglowodany: 20,7 g

ŻYCZYMY WSZYSTKIM SMACZNEGO!

W razie pytań związanych ze zdrowym odżywianiem zapraszam do kontaktu z Martą Piechną, tel. 669 078 910

muffinki kasza manna
Muffinki z kaszą manną
AH